Eritritol je prirodni zaslađivač koji spada u alkoholne šećere ili poliole, ali nema energetsku vrijednost. Prirodno se nalazi u nekom voću kao što su kruške, grožđe i lubenica, kao iu fermentiranoj hrani kao što su vino i sir. U industrijskoj proizvodnji dobiva se fermentacijom prirodnih šećera iz biljaka poput kukuruza. Zbog svog blago slatkog okusa eritritol je odlična alternativa bijelom šećeru.
Zašto se koristi?
Eritrit se koristi kao zaslađivač u pekarstvu, u pripremi slastica, napitaka i drugih jela, jer daje slatkoću sličnu šećeru, ali bez energetske vrijednosti i šećera. ketogenu dijetu ili jednostavno želi smanjiti unos šećera. Eritritol je posebno popularan kod ljudi koji paze na svoju težinu ili šećer u krvi.
Prednosti eritritola:
- prirodni zaslađivač, sadrži čisti eritritol
- izgledom i okusom vrlo sličan šećeru
- moć zaslađivanja - 1,5 žlica eritritola je slatka kao žlica običnog šećera
- bez energetske vrijednosti (0 kJ/0 kcal), stoga je idealan za sve koji žele smanjiti energetski unos i unos šećera
- siguran za korištenje čak i za dijabetičare
- ne uzrokuje karijes jer bakterije u ustima ne mogu fermentirati ovaj zaslađivač
- Pogodan za probavu: u usporedbi s drugim poliolima kao što je ksilitol ili maltitol, prijateljskiji je prema probavnom sustavu i manje je vjerojatno da će uzrokovati probavne probleme
Odobrene zdravstvene tvrdnje*:
- Konzumacija hrane/pića koja sadrži eritritol umjesto šećera uzrokuje manji porast razine glukoze u krvi nakon ingestije u usporedbi s hranom/pićem koja sadrži šećer.
- Konzumacija hrane/pića koja sadrže eritritol umjesto šećera pomaže u održavanju mineralizacije zuba.
*Uredba Komisije (EU) br. 432/2012 od 16. svibnja 2012. o utvrđivanju popisa dopuštenih zdravstvenih tvrdnji na hrani.
Kome je proizvod namijenjen?
- svima koji slijede principe keto, LCHF ili low carb prehrane
- svima koji ne žele konzumirati šećer
- svima koji bi se unatoč keto dijeti htjeli zasladiti